Idag finns det ca 16,000 hjärtstartare registrerade på www.hjartstartarregistret.se/#/

Genom att klicka på länken kan du snabbt se var närmaste hjärtstartare finns och när den är tillgänglig.

16,000 kan tyckas vara bra men vi ska också vara medvetna om att det sålts ca 50,000 hjärtstartare i Sverige. Det innebär alltså att bara 1/3 del är registrerade.

Genom att registrera er hjärtstartare så gör ni den synlig för allmänheten men inte minst för SOS som då också kan hjälpa personer att berätta var den närmaste finns.

I kölvattnet på det här blossade det upp en diskussion i vår bransch då någon hade fått ett argt mail från en kund som inte förstått att dom själva fick betala nytt batteri och elektroder om ”någon annan” använde den och om dom vetat det skulle dom inte registrerat den.

Jag har helt ärligt kämpat lite med att förstå tankebanorna hos denna kunden men det är ju samtidigt ett bevis på att vi alla är olika.

För att klargöra:

Du som äger/hyr hjärtstartaren ansvarar för eventuella kostnader av batteri och elektroder vid skarp användning.

Nu finns det vissa företag som står för det om hjärtstartaren används skarpt och vissa inte. Hör er för vad som gäller med er säljare.

För min del så känner jag att om du har en hjärtstartare så finns den för att rädda liv, oavsett om du känner personen eller ej. Skulle din maskin användas så oavsett om personens liv gick att rädda eller inte så är det bra reklam för ditt företag, för du har tagit ansvar och försökt rädda liv.

Så låt oss nu se till att öka registreringen av hjärtstartare. Det gjordes en drive i höstas och då ökade registret upp med ett par tusen enheter vilket är otroligt bra.

För vi pratar om att kunna rädda liv.

Klicka på länken överst i inlägget och kolla er hjärtstartare. Finns den inte registrerad så kan ni göra det här:

https://www.hjartstartarregistret.se/#/edit