Det har varit en riktigt intensiv period.

Under en längre period har du jobbat riktigt intensivt och nu äntligen så har du en ny tjänst på gång. Du ska få mer kontrollerade arbetstider och mer regelbundenhet. inte jobba helger utan bara vardagar. Du har njutit av lite ledighet och spenderat den med familjen.

Helgen innan nya jobbet börjar hjälper du till med en flytt. Dottern ska flytta hemifrån och självklart hjälper du till.

Du är van att ta i så du tar den där byrån själv och bär upp den några trappor

Under flytten så börjar du må lite konstigt och känner dig hängig.

Du börjar bli lite yr och det vattnas i munnen på dig.

Du blir hängigare och hängigare och börjar bli lite svettig och andningen blir tyngre.

Du är lite tjock i halsen och det är tungt i bröstkorgen men du har varit med om värre så du kör på. Efter ca en halvtimme inser du att du behöver nog hem och äta lite eftersom du börjar känna dig lite yr och misstänker att du behöver lite energi så du åker hem och tycker det är piss att du ska bli sjuk precis när man varit ledig.

Väl hemma så tar du en macka men den kommer upp igen. Du vill gå och lägga dig och vila men det tycker inte din fru.

”man är väl ingen jävla vekling” tycker du även om känslan i armen börjar oroa dig lite.

Just du har turen att ha en fru som jobbar som steward på ett flygbolag och som regelbundet får utbildning i Första Hjälpen och som känner dig väl och vet att det här inte är normalt.

Efter viss övertalning så sitter du i bilen och åker in till sjukhuset och blir direkt intagen och uppkopplad på ett EKG. Du ber personalen snabba på lite för du ska iväg och fortsätta flytta till dottern

20 minuter senare så ligger du i en ambulans och är på väg till Lunds Universitetssjukhus

DU HAR PRECIS FÅTT KONSTATERAT ATT DU HAR EN HJÄRTINFARKT.

Det här skulle kunna drabba vem som helst men det drabbade min vän Conny. Conny är den hårda typen som inte gnäller utan som biter ihop och kör på. Hade inte hans fru varit påstridig hade han inte åkt in till sjukhuset så snabbt som han gjorde

Dom flesta av oss känner en Conny. Någon som kör på och som inte riktigt lyssnar på kroppen

”Enligt statistik från Socialstyrelsen fortsätter antalet personer som dör av akut hjärtinfarkt att minska i hela landet. Men Skåne är det sjunde länet i landet där flest dör av hjärtinfarkt.

År 2017 drabbades 25 300 personer av hjärtinfarkt i Sverige – 5 900 av dem dog. Enligt Socialstyrelsen har antalet personer i Sverige som dör av hjärtinfarkt minskat. Men det finns vissa skillnader – både regionala och socioekonomiska.

Att färre dör av hjärtinfarkt idag har att göra med förbättrade levnadsvanor och ökad tillgång till avancerad vård vid hjärtinfarkt, som exempelvis ballongvidgning.

År 2017 var Uppsala län det län i Sverige med lägst antal döda i hjärtinfarkt – 57 döda per 100 000 invånare över 20 år. Flest antal döda samma år hade Norrbottens län – där var motsvarande siffra 112. Rikssnittet är 75. 

I Skåne dog 690 personer av hjärtinfarkt år 2017 – 80 personer per 100 000 invånare över 20 år. 1987 var samma siffra 295. Av landets 21 län var Skåne år 2017 på sjunde plats, sett till flest antal dödsfall.

Utöver regionala skillnader finns skillnader mellan män och kvinnor. Förekomsten och dödligheten av hjärtinfarkter var, enligt Socialstyrelsen, nästan dubbelt så hög hos män som hos kvinnor, år 2017.”

Det här skrev Sandra Björklund Qvarfordt om i Kristianstadbladet i helgen. Jag har kortat ner reportaget lite

Så vad kan vi då göra?

Ja framförallt lära oss att känna igen symptomen.

Att också tänka på är att det är skillnader mellan hur en man och en kvinna upplever hjärtinfarkt. Män har ofta strålningar ut i vänster arm medans det sällan drabbar kvinnor. Kvinnorna brukar istället prata om magsmärtor, att det brinner i magen, Det engelska ordet för halsbränna är Heartburn och tyvärr så förväxlar många hjärtproblem med halsbränna.

Att komma till sjukhus fort är viktigt. Idag är sjukvården så pass bra att många kan räddas och få ett riktigt fortsatt bra liv. Det som spelar in är hur fort du kommer in till sjukhuset.

Hur gick det för Conny då? Jo efter en 2 timmars operation där dom gjorde en ballongsprängning och två veckors sjukskrivning så är han idag helt återställd.

En nyligen gjord fystest visade att hjärtat var i bra kondition.